Американският ИТ гигант възнамерява да използва съществуващите мощности в специалната зона в Меса, щата Аризона, за да реализира плана си за производство на територията на САЩ. Именно в Меса е най-големият център за данни на компанията.

Намеренията на Apple станаха известни от заявка, подадена от градските власти на Меса до правителството на САЩ, както и от документ, публикуван във Федералния регистър в понеделник, 9 януари, съобщава BusinessInsider, цитиран от technews.bg

В заявката Meса иска одобрение от правителството Apple да организира производство на готови продукти и съоръжения за центрове за данни в пределите на специалната промишлена зона, без да плаща мита за вноса на необходимите компоненти и части.

Apple ще използва зоната в Meсa за производство на сървъри за дейта центровете си както на територията на САЩ – в Орегон и Северна Каролина, така и по света. Предстои всъщност консолидация на производствените ресурси, тъй като други центрове за данни на компанията сами си сглобяват сървърите.

По-рано Apple нае обект в Меса за GT Advanced Technologies – компания, която й доставяше екрани Sapphire, преди да фалира през 2014 г. Оттогава Apple използва обекта в Meсa като център за обработка на данни, който осигурява резервно съхранение и сървърни ресурси за услуги като iTunes и iCloud.