Залепването на камерата на лаптопа с тиксо е едно от най-сигурните средства против шпиониране. Милиони потребители го прилагат, за да не бъдат заснети без да знаят. Дори Марк Зукърбърг е сложил лепенка на камерата на своя лаптоп. От Apple обаче са против подобни "дръзки" решения.

"Залепването на тиксо на камерата може да повреди екрана на вашия лаптоп", предупреждават от Apple, цитирани от New York Post.

"Може да ни се доверите - когато лампичката на камерата не свети, значи тя не работи", разясняват от компанията.

Известно е обаче, че хакерите и опитните програмисти могат да напишат кодове, с които да изключат лампичката и наистина да използват камерата на устройството ви, без да знаете за това. Така киберперстъпниците могат да извлекат ценна информация.

Друг риск е, камерата да се използва от компании за събиране на данни и тяхното по-късно продаване на рекламодатели или използването им за разработка на изкуствен интелект. Възможно е и някои разузнавателни агенции или държави също да пробият защитата ви, без въобще да подозирате.

Закриването на камерата с тиксо осигурява лесен и сигурен метод против използването й. Компании като Lenovo слагат капаче, което може да плъзнете и скриете камерата си. От Asus пък имат модели, които въобще нямат камера.