Apple започва постепенно да добавя функционалности от технологиите за добавена реалност (AR) в своите портативни устройства, включително iPhone и iPad. Изглежда обаче компанията възнамерява да интегрира такива решения и в преносимите си компютри, а за това подсказва нейна патентна заявка към USPTO, открита от Patently Apple. В случая става дума за виртуално позициониране на звук в помещението, в което се използва лаптопът, предава Mobile Bulgaria.

Преди време се появи друг патент на Apple в областта на AR, който обаче имаше приложение в слушалки и то специфично за работна обстановка. При него чрез репозициониране на звука е възможно да се определя местоположението на другите участници в конферентен разговор, дори те да не присъстват реално в помещението.

Новият патент е приложим за говорителите на лаптопите и показва акустична система, която създава илюзията, че звукът идва от друга част на помещението или дори извън него. Приложенията на решението могат да са доста обширни и особено ефективни в областта на забавленията, като например може да бъде пресъздадено озвучаване наподобяващо на това в зала или стадион.

Разчита се на техника за премахване на "crosstalk" ефекта, по подобие на технологията за шумопотискане. Чрез прилагане на техника за шумопотискане от едната страна на лаптопа се създава усещането, че звукът идва само от другата му страна. На практика за обработката на звука ще се разчита на алгоритми, които се изпълняват от процесор. Освен това се отчитат акустиката на ухото, околните повърхности, които могат да поглъщат или отразяват звука и други фактори.

За да може да функционира тази система при лаптопите ще е нужно наличието на повече от един говорител. В патентната заявка се говори за подобряване на ефекта чрез използването на микрофони, които прихващат отразения звук. По този начин могат да бъдат засечени голяма част от околните условия и да се комбинират директен и отразен звук за постигане на крайните цели.