Apple обяви, че подготвя важни промени в начина на работа на гласовия асистент Siri. Те включват спиране на слушането на записи на потребителските взаимодействия със Siri без предварителното разрешение на хората, съобщава CNET.

През юли т.г. вестник Guardian съобщи, че външни служители, наети от Apple, слушат записи на разговори между хора, които са направени от Siri. Информацията е анонимна, но в разговорите все пак се съдържат много личи данни като здравословно състояние, интимни разговори, имена и др. По-рано този месец Apple обяви, че спира програмата и освобождава служителите.

Сега обаче става ясно, че програмата ще се завърне тази есен, но с промени. Apple има нужда от преслушването на такива записи, защото те много помагат на компанията да подобрява прецизността на Siri.

Занапред обаче само собствените служители на компанията от Купертино ще могат да слушат тези записи. Ако те определят, че даден запис е направен неволно, т.е. Siri се е активирала без да има нужда, този запис ще бъде изтрит.

От дружеството посочват още, че записи ще се правят и споделят с компанията само след изрично разрешение на потребителя. За целта той ще трябва да активира тази опция в настройките на Siri. Apple ще си помага и с компютърно-генерирани разговори, за да може да продължава да обучава Siri, казват още нейни представители.