Технологичният гигант Apple представи най-новите си преносими компютри MacBook Pro и iMac, както и три нови чипа за тях, в навечерието на 40-ата годишнина от производството на първия компютър "Мак" (съкратено от Макинтош). На онлайн събитие, провело се снощи, компанията обяви, че е променила дизайна на графичните си процесори M3, M3 Pro и M3 Max, съобщава БТА.

Новият лаптоп MacBook Pro ще се предлага в САЩ на цена, започваща от 1599 долара, а по-голямата 16-инчова версия - от 2499 долара. Настолният компютър iMac ще се продава за 1299 долара. Очаква се първите бройки да бъдат налични през следващата седмица.

Бизнесът на Apple с преносими компютри почти се е удвоил от 2020 г. досега, като компанията е увеличила пазарния си дял в сегмента до близо 11 процента, според предварителни оценки на Международната корпорация за данни (IDC), предаде Ройтерс.

Специализираните чипове на компанията, които използват дизайнерска технология на Arm, обещават да осигурят по-добър живот на батерията на новите модели, както и по-добра производителност.

Очаква се тези чипове да бъдат значително подобрени в сравнение с линията M2, която беше пусната за първи път през юни миналата година, обяснява Блумбърг.

Чрез новите си компютри Apple се насочва към дизайнери, музиканти, софтуерни разработчици, а също и към изследователи на изкуствен интелект.

Технологичният производител също променя цялостната си гама от компютри по начин, който може да промени поведението на корпоративните купувачи.

Като намалява цената в САЩ на новия 14-инчов MacBook Pro от 1999 на 1599 долара, Apple изглежда елиминира по-евтиния 1299-доларов 13-инчов модел, който се купуваше предимно с бизнес насоченост, обясни Бен Баджарин, главен изпълнителен директор в Creative Strategies.

Очаква се Apple да публикува финансовите си резултати в четвъртък, 2 ноември.