До пускането на новите версии на операционните системи на Apple остават още няколко месеца. Въпреки това публичните бета версии на iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9, macOS Ventura и tvOS 16 вече са достъпни за потребителите на устройствата на компанията. За да могат да изтеглят бета версии на тези операционни системи, потребителите трябва да се регистрират в програмата Apple Beta Software Program.

Що се отнася до новите функции, в iOS 16 се въвежда преработен екран при заключване, където потребителите вече могат да персонализират местоположението на елементите според собствените си предпочитания. Apple е променила дизайна на известията в режим Focus Mode, Face ID вече работи в хоризонтална ориентация и вече не е необходим смарт часовник, за да се използва приложението Fitness. Налична е и възможност за редактиране на съобщенията след изпращането им чрез iMessage. Същевременно разработчиците са актуализирали Apple Maps, CarPlay, Family Sharing и са добавили нови функции за поверителност.

В iPadOS 16 разработчиците са подобрили опциите за многозадачна работа, за да предоставят на потребителите повече възможности за персонализиране на работното им пространство при работа с няколко приложения. Някои нови функции на iPadOS 16 ще са достъпни само за таблети, базирани на процесора Apple M1. Новата операционна система включва поддръжка на външни дисплеи, съвместна работа с документи в стил Google Drive и др.

В MacOS Ventura също така се набляга много на мултитаскинга. С помощта на софтуера прозорците могат да се групират по страни на екрана и да се организират по различни критерии. В Mail има опция за отмяна на вече изпратени имейли, а в Safari - споделяне на табове и Passkeys, която позволява на потребителите да пропуснат паролите в полза на Face ID и Touch ID. Освен това потребителите ще могат да използват iPhone като уеб камера за своя Mac.

WatchOS 9 е значително обновена с фитнес функции, както и с повече опции за персонализиране на устройството за различни спортове. Смарт часовникът получи подобрен режим за проследяване на съня, както и функция за напомняне за лекарства.

В tvOS 16 актуализациите са по-малко значими и забележими в сравнение с другите операционни системи. Интересна е появата на поддръжка за стандарта за интелигентен дом Matter. Освен това tvOS 16 ще поддържа контролерите Nintendo Joy-Con и Switch Pro.

Трябва да се отбележи, че бета версиите на новите софтуерни платформи на Apple могат да съдържат грешки, така че ако ги използвате, трябва да сте подготвени за сривове. Ако е необходимо, потребителите могат да се отстранят от бета-програмата и след това да се върнат към използването на текущата стабилна версия на операционната система.