Apple призна, че търсенето на айфони отслабва, потвърждавайки опасенията на инвеститорите, че най-печелившият продукт на компанията е изгубил част от привлекателността си, предаде Асошиейтед прес.

Признанието е направено в писмо на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук до акционерите на компанията, оповестено след приключването на официалната борсова търговия снощи.

Кук посочва, че приходите на Apple за периода октомври-декември, включително изключително важния период на пазаруването за празниците, няма да достигнат прогнозите на компанията и на анализаторите.

Сега Apple очаква приходи от 84 милиарда долара за разглеждания период. Анализаторите, анкетирани от FactSet, прогнозираха приходите на Apple да бъдат с 9 процента по-високи - 91,3 милиарда долара. Официалните резултати на компанията се очакват на 29 януари.

Кук обяснява спада на приходите предимно с Китай, където икономиката се забавя, а Apple е изложен на ожесточената конкуренция на местните производители на смартфони като Huawei и Xiaomi.

Американският президент Доналд Тръмп засили напрежението между САЩ и Китай, налагайки мина на вносни китайски стоки на стойност над 200 милиарда долара, макар че засега айфоните не са засегнати пряко.

В интервю за Си Ен Би Си вчера Кук отбеляза, че китайската икономика е започнала да се забавя.

Търговското напрежение между САЩ и Китай оказва допълнителен натиск върху икономиката на двете страни, коментира Кук.

Той също така призна, че потребителите на останалите пазари не купуват толкова много от най-новите айфони, пуснати през есента, колкото Apple очакваше. Това може да се дължи и на началната цена от над 1000 долара за най-високия клас айфони.

Акциите на Apple рязко поевтиняха със 7 процента до 146,40 долара снощи след края на официалната търговия. Книжата вече загубиха 32 процента спрямо максимума си от началото на октомври, когато инвеститорите все още имаха големи надежди за новите модели iPhone. Проблемите на Apple могат да имат непряк ефект върху други технологични компании, ако се вземе предвид, че инвеститорите напускат сектора през последните месеци. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак сега е с 18 процента под максимума, достигнат през август.

Сега Apple трябва да се опита да намери начин да си върне доверието на Уолстрийт и да спре резкия спад, който "изтри" 350 милиарда долара от състоянието на акционерите само за три месеца.