В края на продължилия с месеци спор между холандските регулаторни органи и Apple последната най-накрая публикува нова местна версия на потребителското споразумение за App Store. В него се посочва, че плащанията в приложенията за запознанства ще могат да се извършват чрез платежни услуги на трети страни.

Преди да се съгласи с новите условия, Apple успя да получи глоби в размер на 50 милиона евро от нидерландския орган за защита на потребителите и пазара (ACM).

По-рано компанията вече заяви, че ще позволи на потребителите на приложения за запознанства да използват алтернативни системи за плащане, но постави редица условия, които направиха подобен преход почти безсмислен. По-специално, за магазина за приложения в Нидерландия ще трябва да се кандидатства за отделен софтуерен вариант, а също така ще трябва да се избира между системата за плащане на Apple и опция на трета страна - вместо да могат да се използват и двете в едно и също приложение. Освен това компанията възнамеряваше да начислява 27% такса за трансакции, извършени чрез алтернативни платежни системи.

Сега тя се отказва от изискването за създаване на допълнителна версия на приложението в страната на лалетата. Въпреки това използването на алтернативната платежна система следва да бъде ограничено до Нидерландия. Добавени са методи за оценка, които не са на Apple, както и примерни страници, които разработчиците трябва да представят на клиентите, предупреждавайки ги, че ще взаимодействат с финансова структура, която не е на Apple.

Спорът с холандския регулатор е местен и засяга само един вид софтуер в App Store. През есента на тази година обаче в ЕС трябва да влезе в сила Закон за цифровите пазари, който изисква използването на платежни системи на трети страни във всички приложения, а Южна Корея наскоро също прие подобен закон. Освен това в САЩ, след съдебния процес на Apple срещу Epic Games, съдът реши да разреши такива системи в приложенията за iOS, но решението все още не е влязло в сила в очакване на резултата от обжалването на Apple.