В опит да диверсифицира производството и да намали зависимостта си от Китай, Apple се насочва към индийския пазар. След като започна да произвежда iPhone 11 в Индия, Apple планира сглобяване и на iPhone 12 в тази страна.

Смартфоните iPhone 12 с надпис "Произведено в Индия" ще навлязат на пазара в средата на 2021 година, твърди публикация на Business Standard. Очаква се производството да се извършва в нов завод в Нарасапур, Бангалор, който е собственост на тайванската Wistron, партньор на Apple.

Компанията може да инвестира доста голяма сума в индийските си операции, наемайки около 10 000 работници. Индийските iPhone 11 и iPhone XR се произвеждат от Foxconn в друг завод - в Ченай, който се очаква да пусне на пазара и iPhone SE през 2020 г.

Ако iPhone 12 се сглобява в Индия, тогава себестойността на производството ще бъде по-ниска, тъй като Apple няма да плаща 22-процентов данък. Това е важно, като се има предвид, че цените на iPhone в Индия са сред най-високите в света.

Предполага се, че Apple иска да понижи цените на компонентите на iPhone 12, за да компенсира нарастващите разходи за внедряване на 5G технология, като същевременно запази цените на дребно на смартфоните си.

Официалното представяне на iPhone 12 вероятно ще се състои през октомври, а не както обикновено - през септември, поради влиянието на пандемията върху индустрията и пазара.