Новата услуга за филми и сериали на Apple TV+ става все по-популярна и набира нови абонати. В опита на създателите й да са максимално политически коректни обаче, днес стана ясно, че компанията от Купертино е предупредила всички създатели на съдържание за нейната услуга да не включват сцени, които по някакъв начин могат да "засегнат китайските власти".

Към списъка с държави, които не трябва да бъдат засягани, се включват още Турция, Саудитска Арабия и Русия. Тези страни не бива да бъдат показвани в лоша светлина, а ако има такива сцени, то Apple може да откаже излъчването им или да ги изреже.

Причината изглежда е далеч от политиката, поне според режисьора Джад Апатоу, получил предупреждението. Според него Apple са притеснени да не би съдържанието, излъчено през тяхната платформа, по някакъв начин да повлияе на продажбите им.

"Не казвайте, че Турция е лоша, продаваме доста часовници там. Не казвайте, че в Саудитска Арабия убиват журналисти, ние продаваме много iMac там. Не казвайте нищо и за Русия - там пазарът на iPad е много голям", написа в своя Twitter акаунт известният режисьор, сценарист и продуцент.

В крайна сметка официално становище по въпроса от Apple за сега няма и само можем да гадаем на какво се дължи това желание за цензура.