Американската компания Archer Aviation обяви плановете си да произведе 250 въздушни таксита, задвижвани с батерии, до 2025 година. Наред с това компанията възнамерява да увеличи производството на миниатюрните самолети, както и да получи всички необходими одобрения и сертификати за стартиране на търговска услуга за пътническо въздушно такси.

"През първата година ще построим 250 самолета, през втората - 500, през третата - 650, а след това ще увеличим производството до около 2000 самолета годишно" - заяви пред репортери главният изпълнителен директор на Archer Адам Голдщайн.

Archer има за цел да сертифицира своя компактен електрически самолет Midnight, в който освен пилота могат да се настанят и четирима пътници, до края на 2024 година. В момента е трудно да се оценят перспективите на компанията, тъй като Федералната авиационна администрация на САЩ все още е в процес на изготвяне на правила за сертифициране на компактни електрически самолети.

След като бъде сертифициран, електрическият самолет Archer, който може да излита и каца вертикално, ще се конкурира с десетки решения на други разработчици, като Joby Aviation и Vertical Aerospace, които искат да стартират търговски услуги за превоз на пътници. Сегментът, свързан с разработването на летящи автомобили с електрическо задвижване, се поддържа от големи компании, сред които Toyota Motor и Delta Air Lines. Въпреки това тя все още е изправена пред различни предизвикателства, свързани със сертифицирането, разработването на оптимална система за управление и др.