Руският танк Т-14 на платформа "Армата" през 2019 г. ще премине държавни изпитания в научноизследователските институти на руското министерство на отбраната, съобщиха от пресслужбата на ведомството, цитирани от Russia Beyond.

Вижте как изглежда Т-14 "Армата" >> >> >>

"В интересите на Сухопътните войски е разработен и приключва заводски изпитания танк Т-14, създаден на универсалната платформа "Армата". Бойната машина през 2019 г. ще пристъпи към провеждането на държавни изпитания в научноизследователските институти на министерството на отбраната на Русия", казаха от военното ведомство, цитирани от ТАСС.

От пресслужбата уточниха, че Т-14 е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. "Армата" е принципно нова и изцяло руска разработка, която няма световни аналози.

Заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко съобщи, че министерството е подписало договор с "Уралвагонзавод" относно доставката на 132 танка Т-14 и БМП Т-15 на платформа "Армата". Предполага се, че всички доставки ще бъдат завършени през 2021 година.

"Армата" е тежка гъсенична унифицирана платформа, на основата на която се разработват основен танк, бойна машина на пехотата, бронетранспортьор и редица други бронирани машини. Танкът Т-14 за първи път беше публично представен на парада на Победата в Москва на 9 май 2015 година. Новата бойна машина получи пълно цифрово оборудване, необитаем купол и изолирана бронирана капсула за екипажа.

Т-14 е предназначен за поддръжка при атака на мотострелкови подразделения, за унищожение на силно бронирани цели, защитни съоръжения, жива сила на противника, разположена в укрития и на открити местности.