Армията на САЩ се похвали с напълно безпилотен хеликоптер UH-60 Black Hawk. Машината демонстрира уменията си по време на едночасов демонстрационен полет в Аризона. През това време в кабината й е нямало човек, а оператор от земята също не се е намесвал в полета.

Sikorsky и Пентагонът от години провеждат тестове в подкрепа на разработването на напълно автономен и/или дистанционно пилотиран UH-60 Black Hawk.

Вижте как изглежда UH-60 Black Hawk >> >> >>

Първият едночасов "необитаем полет" показва, че алгоритмите за самоуправление са напреднали значително. Иновативното в случая е, че безпилотният модул може да се монтира на голям спектър от вече съществуващи хеликоптери.

Първоначално армията и морската пехота на САЩ смятат да използват безпилотни машини за снабдителни мисии. Идеята за транспортиране на военни без пилоти в пилотската кабина все още не е намерила пълна подкрепа, но на теория и практика е осъществима.

Пентагонът счита, че ползата от евакуирането на ранени войници от бойни зони с автономни системи е значителна.

UH-60 Black Hawk е американски двумоторен военно-транспортен вертолет. Вертолетът е в състояние да пренася до 11 въоръжени войници едновременно, до 1170 кг вътрешен или 4050 кг външен товар.

Вертолетът на Sikorsky може да изпълнява широк спектър от бойни задачи, като медицинска евакуация, радиоелектронна борба, и тактически превоз на войници. Възможно е и да пренесе 105-милиметрова гаубица М102 с 30 снаряда и 4-членния ѝ екип. Вертолетът е снабден със сложна авионика и GPS-системи.

Американският хеликоптер може да бъде оборудван и с малки криле, които се добавят в случай на нужда от допълнително въоръжение или горивни резервоари. Базовата конфигурация на тези криле е способна да пренася до 4500 кг въоръжение.

UH-60 Black Hawk има максимална скорост от 294 км/ч и обсег от 590 километра.