Астронавтът на НАСА Скот Кели и шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин влязоха в словесна война в Twitter.

Рогозин, който е известен с гръмките си и често безпочвени изказвания, наскоро заяви, че Русия спира износа на ракетни двигатели към САЩ, а "американците скоро ще летят само на метлите си". Ракетите на Илон Мъск доказват, че тези "метли" са доста успешни. С изказването си, Рогозин си навлече гнева на редица хора от космическата общност на САЩ.

Астронавтът Скот Кели публикува множество туитове на руски език, насочени срещу Рогозин и управлението на Русия.

"Без чуждестранната валута вашата космическа програма не би струвала пукната пара", написа Кели на руски в Twitter. "Може би ще си намериш работа в Макдоналдс, ако Макдоналдс все още съществува в Русия".

Рогозин не остана длъжен на американския астронавт.

"Кели е човек, който държи питон у дома и го храни с живи мишки", разкри Рогозин.

"Залогът за създаването на национални, руски пилотирани системи вече е очевиден за всички", допълни шефът на Роскосмос.

Скот Кели обаче наля масло в огъня, показвайки скрийншот на туйт, в който Рогозин го нарича "глупак". "Защо изтрихте публикацията си. Не искаш хората да узнаят какво дете си всъщност ли?", пита американският астронавт.

Рогозин обаче не е изтрил своето съобщение, а го препубликува с думите, че е бил провокиран безпричинно. Шефът на Роскосмос споделя, че през последните дни астронавти на НАСА са звънели и са държали "истеричен" тон на свои руски колеги.

"Може би деменцията и агресията ви са в следствие от претоварването и стреса от четири полета в космоса. Елате да се прегледате в нашия Институт за мозъка на Федералната медико-биологична агенция", приключва спора Рогозин.