Обединените арабски емирства обявиха, че изпращат астронавт на шестмесечна мисия на борда на Международната космическа станция, "нова стъпка" в космическите амбиции на богата държава от Персийския залив, съобщи АФП.

Вицепрезидентът на ОАЕ и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум съобщи вестта в Туитър и написа, че се гордее с младите хора на ОАЕ.

Всекидневникът "Нешънъл" от ОАЕ писа, че Космически център "Мохамед бин Рашид" и американската компания "Аксиом Спейс" са подписали в сряда споразумение за мисията в посолството на ОАЕ във Вашингтон.

Астронавтът на ОАЕ ще е част от екипажа на мисията Crew-6 на SpaceX, която трябва да се отправи към МКС през 2023 г.

ОАЕ, които тепърва навлизат в космическите изследвания, напредват бързо. През септември 2019 г. страната изпрати първия си астронавт на осемдневна мисия в космоса с руска ракета "Союз" от космодрума Байконур в Казахстан. През юли следващата година богата на петрол държава изстреля безпилотния апарат "Надежда" към Марс от японския космически център Танегашима, което бе първата интерпланетарна мисия за арабския свят. ОАЕ планират да изпратят ровър на Луната до 2024 г.