Международен екип астрономи установи, че в ранната Вселена, около два милиарда години след Големия взрив, е съществувала гигантска структура, кръстена Хиперион, съобщи сайтът Физ.орг.

Тя е предшественик на галактичните свръхкупове и по онова време била най-крупният обект. Учените поясниха, че за пръв път открили толкова масивен обект при голямо червено отместване - отместване на спектралните линии към дълговълновата област на спектъра. Астрономите се осланят на червеното отместване, за да установят кога светлина е била излъчена от своя източник. Тъй като Вселената се разширява, колкото по-малко е червеното отместване, толкова по-късно в еволюцията й светлината е била излъчена от източника си.

Масата на структурата Хиперион, която е отдалечена на разстояние около 10 милиарда светлинни години, е над 1 квадрилион пъти по-голяма от слънчевата. Подобни структури обикновено се срещат на по-близко разстояние от Млечния път.

Хиперион е с необичайно сложен строеж - съставена е от 7 плътни области, които са свързани с галактични нишки. Отличава се от другите галактични свръхкупове по това, че няма ясно изразен център, в който да е концентрирано вещество. Учените смятат, че с годините гравитацията ще стане причина Хиперион да заприлича повече на галактичния свръхкуп Дева, част от който е Млечният път, или на свръхкупове в състава на Великата стена на Слоун.