Астрономи са наблюдавали един от най-ярките досега изблици на светлина с източник на около 2,4 милиарда светлинни години от Земята, породен вероятно от раждането на черна дупка, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Експлозията от гама-лъчи, най-мощната форма на електромагнитна радиация, е наблюдавана първоначално от телескопи в околоземна орбита на 9 октомври. Остатъчната светлина продължава да се наблюдава и изследва от учени по света.

Според специалисти тези експлозии, които са с продължителност от няколко минути, са причинени от смъртта на гигантски звезди, повече от 30 пъти по-големи от Слънцето, каза за АФП астрофизикът Брендън О'Конър.

Звездата избухва и се превръща в супернова, преди да загине и да зароди черна дупка. Тогава материята оформя диск около черната дупка, абсорбира се и се освобождава под формата на енергия, пътуваща с 99,99 процента от скоростта на светлината.

Експлозията е освободила фотони с енергия 18 тера-електронволта, което е рекордна стойност и е повлияла на дълговълновите комуникации в земната атмосфера.

"Тези показатели чупят рекорди и за количество освободени фотони, и за енергия на фотоните, достигаща до нас", каза О'Конър, който в петък извърши нови наблюдения на феномена с помощта на инфрачервените инструменти на телескопа в обсерваторията Джемини в Чили.

"Експлозиите на гама-лъчи обикновено освобождават в рамките на секунди енергията, която нашето Слънце произвежда през целия си жизнен цикъл", поясни астрофизикът.

Явлението, наречено GRB221009A, е наблюдавано на 9 октомври от множество телескопи, включително няколко на НАСА.

Брендън О'Конър, който работи в университета на Мериленд и в университета "Джордж Вашингтон" в САЩ, ще продължи да наблюдава небето през следващите седмици в търсене на ясни знаци за образуване на супернова, които да потвърдят хипотезата за произхода на космическото явление.