Космическо чудовище, което напомня за Годзила, е забелязано на снимки, направени от телескопа-зомби "Спицър", съобщи сайтът Спейс.

"Покойният" космически телескоп приключи мисията си през януари миналата година, но все още генерира данни от своите 16-годишни наблюдения.

"Чудовището" в изображението всъщност е мъглявина, която се намира на около 7800 светлинни години от нашата планета.

"Не сме търсили космически чудовища, но ако се вгледате внимателно, можете да откриете, че областта на активно звездообразуване в изображението наподобява Годзила. Разбира се, това е просто оптична илюзия, но е забавно", казва астрономът Робърт Хърт от Калифорнийския технологичен институт.

Способността на хората да виждат определени несъществуващи изображения в облаци, космически мъглявини и други обекти се нарича парейдолия. За човешкия мозък е нормално да търси познати образи във възприеманото изображение.

В продължение на милиарди години много звезди са родени в този регион на космоса, но не всички от тях се виждат в оптичния обхват, тъй като светлинните лъчи се поглъщат от облаци прах. "Ние обаче можем да изследваме такива мъглявини в инфрачервената част на спектъра", допълва Хърт от лабораторията за реактивно задвижване на НАСА.

Астрономът отбелязва още, че окончателното изображение на мъглявината е обработено с помощта на различни софтуерни инструменти, но никой не е предполагал, че ще види Годзила на снимката.