ASUS проведе официално събитие в Тайпе, за да поеме цялата си линия NUC от Intel - от бизнес моделите до геймърските компютри, осигурявайки преход за съществуващите клиенти. Съгласно условията на споразумението тайванският производител получава лицензи за пълната гама системи по проекта, включително хардуерни и софтуерни части.

Това разширява фокуса на ASUS в областта на научноизследователската и развойната дейност, логистиката, техническата поддръжка и други области. Фокусът ще продължи да бъде върху качествените компактни компютри, използващи усъвършенствани решения, с които е известна серията NUC, а ASUS ще пусне и екологични продукти като част от гамата. Intel NUC (Next Unit of Computing) са серия от малки, компактни компютри, които са създавани и произвеждани от Intel.

Това е малка форм фактор компютърна система, която обикновено съчетава процесор, памет, хард диск или SSD и вградена графична карта в един компактен корпус. Intel NUC-овете се предлагат в различни конфигурации и се използват за разнообразни приложения, включително домашни мултимедийни центрове, малки бизнес сървъри, медийни поточни устройства и дори за игри, в зависимост от модела и конфигурацията.

Intel NUC се отличава с малък размер, ниска консумация на енергия и отлична производителност за своята форма фактор. Тези системи обикновено се доставят без операционна система, така че потребителите могат да инсталират това, което им е необходимо. Лицензът на компанията за Intel NUC не е ексклузивен, така че производството на миникомпютрите може да бъде поверено и на други производители. Но в момента ASUS е единственият притежател на такъв лиценз.