Учени от руския Национален изследователски технологичен университет МИСиС разработиха иновативен автономен източник на енергия - усъвършенствана ядрена батерия с живот до 20 години, предава technews.bg.

Продуктът използва оригинална микроканална 3D структура на никелов бета-волтаичен елемент. Радиоактивният елемент е нанесен от двете страни на т.нар. "планарен p-n-преход", което позволява да се опрости технологията на производство на елемента, както и да се контролира обратният ток, който "краде" мощност, става ясно от публикация на уебсайта на НИТУ МИСиС.

Учените твърдят, че тяхната разработка води до намаляване три пъти размера на елемента, повишаване на специфичната мощност с порядък и съкращаване на разходите с 50%, в сравнение с други подобни разработки. Структурата на микроканалите осигурява 14-кратно увеличение на ефективната площ за преобразуване на бета-излъчването, което в крайна сметка увеличава тока.

Атомната батерия може да работи до двадесет години. Освен това тя може да се използва в няколко функционални режима: като авариен източник на захранване или температурен датчик в устройства, използвани при екстремни температури и на труднодостъпни или недостъпни места, например в космоса, под водата или на места с голяма надморска височина.

Сега участниците в проекта завършват международната процедура за патентоване на изобретението. Резултатите от техния труд са публикувани в научното списание Applied Radiation and Isotopes.

Разработката на НИТУ МИСиС може да заеме значителен дял от пазара на източници на електрозахранване, предвид уникалните характеристики на бетаволтаичната батерия като малък размер и безопасност, сочи анализ на международната агенция Research and Markets.