В Париж ли ще се реши бъдещето на споделените електрически тротинетки? Какво ще се случи с 15 000-те шарени електрически скутера, които в момента са разпръснати по улиците на града?

Какъв е залогът?

На 23 март съдбата им може драстично да се промени, тъй като властите във френската столица правят анализ дали да бъдат подновени или не лицензите за трите компании за скутери, работещи в момента в града, пише БТА.

И това няма да засегне само "Дот" (Dott), "Тиър" (Tier) и свързаната с "Юбър" (Uber) "Лайм" (Lime) - трите компании, които държат тези лицензи от 2020 г. насам. Решението ще създаде прецедент за многото градове по света, които също разрешиха микро превозните средства по улиците си - отрицателно решение в Париж може да окаже парализиращ ефект върху стартиращите фирми за микромобилност в световен мащаб.

Париж през последните години задаваше темпото по отношение на електрическите скутери. Като един от първите градове, които одобриха използването им в открита градска среда, жителите и посетителите на града ги възприеха като удобен начин за придвижване в тежкия трафик и алтернатива на претъпкания обществен транспорт.

"Това е важно за всички. Париж е много важен - това е най-големият град в света от гледна точка на размера на бизнеса", заяви пред специализираното издание "ТехКрънч" директорът по маркетинг и комуникации на "Дот" Матю Форе. "И дори от символична гледна точка, Париж е важен", допълни той.

Тъмни облаци надвиснаха над бранша от есента на миналата година, когато заместник-кметовете на града Давид Белиард и Еманюел Грегоар поискаха среща с трите големи компании за е-тротинетки. По техните думи "Дот", "Лайм" и "Тиър" не са направили достатъчно, когато става въпрос за безопасността и разрешаването на проблемите с безпорядъка, който предизвикват електрическите превозни средства. Но това не беше първият път, когато общинската управа на Париж заяви, че не е доволна от тези услуги.

От самото начало нямаше подходяща регулация и първоначално това откри възможност за множество стартъпи за скутери, които пуснаха своите автопаркове в Париж - "Бърд" (Bird), "Болт" (Bolt), "Сирк" (Circ), "Дот" (Dott), "Хайв" (Hive), "Джъмп" (Jump), "Лайм" (Lime), "Тиър" (Tier), "Вои" (Voi), "Уфо" (Ufo) и "Уинд" (Wind).

Това в крайна сметка доведе до неблагоприятно развитие за градската среда и нов набор от правила - максимално ограничение на скоростта от 20 км/ч и обособяването на специални места за паркиране.

След това, през 2021 г., се случи трагедия, когато пешеходец загина при инцидент със скутер. Това доведе до повече ограничения върху услугите за скутери. Компаниите за скутери се съгласиха да въведат стотици "бавни зони" с ограничение на скоростта от 10 км/ч - пешеходни улици, обществени площади и зони без автомобили. В един момент общината дори обмисляше да превърне целия град в "бавна зона", но се отказа от този план.

Съществува и въпросът с изменението на климата - и дали това наистина е достатъчно оправдание за скутерите.

Такъв е случаят в Париж - изключително гъсто населен град с развита мрежа на метрото и субсидирана услуга за споделяне на велосипеди с повече от 400 000 абонати. Когато хората, живеещи в Париж, трябва да отидат от точка "А" до точка "Б", те имат много възможности. Някои хора, каращи електрически скутери, биха се качили на мотопед или биха повикали кола на "Юбър". Мнозина обаче използват скутери вместо метрото, което може би е по-екологичен начин на транспорт в сравнение с тротинетките.

И все пак, както туристите, така и парижаните все по-масово използват електрическите скутери.

През октомври 2022 г. "Дот", "Лайм" и "Тиър" регистрираха повече от 2 милиона пътувания, извършени от 400 000 потребители.

Всеки оператор има твърдо ограничение за 5000 скутера, което означава, че по улиците на Париж има приблизително 15 000 скутера. Според компанията за микромобилност "Флуктуо" (Fluctuo) в 33 европейски града общо се движат близо 300 000 споделени скутера.

Е-тротинетките: инвестиции и регулации

Примамливостта на тези показатели доведе до кръгове на финансиране, при които компаниите от сектора получиха значителни капиталовложения. Според "Крънчбейз" (Crunchbase) към днешна дата "Лайм" - една от компаниите, популяризирали концепцията за споделени скутери, е събрала 1,5 милиарда долара. "Дот" успя да си осигури 210 милиона долара, докато "Тиър" набра почти 650 милиона долара.

Връщайки се към случая с Париж, след срещата с общината през септември 2022 г. трите активни компании за скутери получиха ясно послание, че не трябва да приемат за даденост подновяването на лицензите им за е-тротинетки през 2023 година.

През октомври 2022 г. трите оператора на микроелектрическите превозни средства съставиха списък от 11 предложения, които биха подобрили безопасността и интегрирането в общественото пространство - от забрана за наемане от потребители, които не спазват правилата за движение по пътищата, до използване на базирани на камери системи за разпознаване на тротоари.

"Дот", "Лайм" и "Тиър" дори започнаха да прилагат някои от тези предложения. Те добавиха система за проверка на възрастта и искат от потребителите да направят снимка на личната си карта.

Освен това на всеки скутер вече има регистрационна табела. По този начин компаниите за скутери могат да разберат кой е използвал конкретен скутер в конкретен момент.

"Решихме през декември проактивно да въведем две от мерките, по-специално за проверка на самоличност и регистрационни номера. След 30 дни вече имаме 100 процента споделени електронни скутери в Париж, които имат регистрационен номер, и над 160 000 идентификационни номера са проверени", заяви Еруан льо Паже, директор по обществените отношение в "Тиър" за Западна Европа.

Отделно, и за разлика от началните дни на услугата преди три години, компаниите за микромобилност вече разчитат основно на служители на пълен работен ден за ремонт, подмяна и преместване на превозните средства и смяна на батериите им.

В момента за "Дот", "Лайм" и "Тиър" в Париж работят 800 души, а непряко - още 200 души. Фирма подизпълнител например патрулира по улиците на Париж и работи с трите компании.

Микромобилността: пресечна точка на различни мнения

Управата на Париж е разделена относно регулирането на скутерите. Заместник-кметът Давид Белиард беше един от най-гласовитите им противници. Той често твърди, че скутерите трябва да бъдат забранени и думите му имат тежест: освен всичко друго, той отговаря за транспорта.

Но фактът, че той използва своята публичност, за да настоява, че скутерите трябва да бъдат забранени, доказва, че не всички в градския съвет са съгласни с него.

"Това е лично мнение, той е против споделените скутери. Наистина не разбираме защо. Той не дава никакво рационално обяснение", каза Матю Форе от "Дот".

Компаниите се притесняват от липса на яснота

"Градският съвет все още не е обявил никакво решение. Към днешна дата градът не е отговорил на никоя от молбите за среща и писмата, изпратени от "Лайм" или другите двама оператори", сочи говорител на "Лайм" пред "ТехКрънч".

"Все още не сме получили отговор от управата в Париж. Договорът ни изтича на 23 март", добавя Еруан льо Паже от "Тиър".

Ясно е, че "Дот", "Лайм" и "Тиър" искат да предлагат скутери и след 23 март. В сряда група служители на трите компании протестираха пред кметството и поискаха среща с градските власти, за да получат някаква яснота.

Исканията им обаче за пореден път бяха посрещнати с мълчание.

Дори ако примем, че Париж не се интересува от надигналия се медиен щум, предстоящият краен срок означава, че кметът на френската столица Ан Идалго ще трябва да вземе решение. И много компании за микромобилност и местни власти ще следят внимателно какво ще бъде то.