Как ще изглежда прецизното земеделие скоро - това показа нов видеоклип на John Deere, в който фирмата загатва за изцяло автоматизирани ферми, обработвани от рояци автономни (координирани помежду си) електрически селскостопански машини, предава technews.bg.

Видеото, озаглавено "Бъдещето на земеделието, каквото никога не сте си представяли", започва с два реални модела автономни селскостопански машини с електрическо задвижване. В новата визия обаче има един водещ трактор, чието захранване се осигурява с дълъг електрически кабел. Той може да е дълъг 1000 метра (макс. 2,5 kV / 300kW).

Машината е мощна, работи тихо, няма никакви вредни емисии, отбелязва Future Farming. Към нея могат да се присъединят група по-малки, автономни тракторни машини, отново чрез надземен захранващ кабел, осигуряващ електрическа енергия на "рояка". Това позволява една група машини да обработва без пропуск огромни терени за кратко време.

Във видеото, както и в коментарите на LinkedIn, се обяснява, че външният източник на захранване е разположен на границата на полето и е свързан чрез мащабируем удължителен кабел към водещия трактор. Чрез надземни системи за кабелна връзка, простиращи се на до 35 метра, електрическата мощност се прехвърля към всяка от по-малките обработващи машини.

За земеделеца остава удоволствието да следи на екрана как роякът обхожда полето и не оставя нито квадратен сантиметър необработена земя.