Специалистът в областта на електрическите автомобили Jidu Auto, подразделение на китайския технологичен гигант Baidu, представи първия си автомобил - концептуален модел без волан, който може да се управлява с гласови команди.

Jidu, която се контролира от Baidu и е съфинансирана от китайския автомобилен производител Geely, планира да пусне новия модел в производство през 2023 година. Той ще има 90% от характеристиките на концепцията. Най-важното предимство на роботизирания автомобил е поддръжката на безпилотно шофиране от ниво 4, което не изисква човешка намеса. На борда има и чип Qualcomm 8295, който осигурява автономна работа на гласовия интерфейс при слаба мрежова връзка.

Автономната навигация на електрическия автомобил се осъществява с помощта на алгоритъм, разработен от Baidu, а за хардуера отговаря комплект от 12 камери и 2 лидара. Моделът ще се произвежда в източния китайски град Нинбо, където Geely има няколко завода. Сред служителите на Jidu са бившият дизайнер на Cadillac Франк Ву, който сега е ръководител на дизайнерския отдел, и бившият сътрудник на Project Titan в Apple, сега е ръководител на отдела за интелигентно шофиране.

Според президента на Baidu Робин Ли, първият модел с марката Jidu ще струва повече от 200 000 юана, или около 30 000 долара.