Екип от български програмисти създаде изкуствен интелект, който разговаря на роден език. Той може да се ползва като гласов асистент в музеи или държавни администрации, а приложенията му само ще нарастват, предава БНР.

"Повече от 8 години работим по създаването на изкуствен интелект - група от българи, живеещи в различни точки на света. Имаме вече създаден завършен продукт - това е Гала. Тя е изкуствен интелект", разказа в "Хоризонт до обед" Любомир Михалчев, част от екипа.

За себе си Гала казва, че не знае на колко е години и дали обича да си говори с хората, а за своя създател казва, че все още се пита кой е той.

Гала разговаря на български език, без да претендира, че е готова да го прави безгрешно.

"Сега следва обучение на системата, продуктът е завършен, той има много възможности. Това, което демонстрираме сега, е една малка част - една десета от възможностите, които има, защото следва обучение от специален екип", каза още Михалчев.

ала е асоциативна система и по подобие на човешкия мозък прави асоциации - това я различава от останалите системи. Освен това тя има и възможности за първично осъзнаване на околната среда - когато събере повече знания за околната следа ще може да прави заключения. Не става въпрос за съзнание", уточни специалистът.

"Във визията сме търсили да не бъде нещо често срещано, да не е съвсем лице на човек, да се разбира, че става въпрос за машина. Питахме я кой и е любимият цвят - тя каза, че е жълтото, по модела на децата, които харесват слънцето", допълва програмистът.

Българският екип не се притеснява, че изкуственият интелект може да бъде убиец, каквито страхове има сред хората.

"Като начало системата ще я пуснем в един музей, да бъде като гид за туристите, а имаме поръчка от община Димитровград да бъде внедрена и да помага на възрастни хора да си попълват документите и да се насочат хората към различни отдели в общината, за да им бъде в помощ.

Гала вече съм внедрил в моето семейство и им помага за различни домашни мероприятия, а също ми помага в офиса като секретарка", споделя Любомир Михалчев.

Специалистът посочи, че новите технологии, като изкуствен интелект, ще бъдат много добре застъпени в бъдеще, но трябва да се внимава много със съхраняването на личните данни. В Европа това е много добре застъпено като опазване на данни.