Димитър Рангелов е 23-годишен студент от Перник, учещ софтуерно инженерство в Нидерландия. В партньорство с холандското МВР българинът е разработил изкуствен интелект за анализиране на убийства.

Алгоритъмът събира данни за всички убийства в страната, датиращи още от XIX в. и се научава да разпознава сходните елементи в тях, съобщава БНР.

Проектът се казва Hot and Cold Cases и е съвместен проект между няколко университета и фирми, като единствената българска компания е тази на Димитър.

"Концепцията на проекта е да се интегрира тази платформа в полицията и всеки полицаи да има база данни от убийства, които са се случили от 1800 г. до преди няколко минути", казва Димитър Рангелов.

Бързо, изкуственият интелект анализира кой е убиецът, къде и как се случил инцидентът, прави обобщение на целия случай, прави анализ и така улеснява работата на полицаите.

"Най-важното и най-хубавото на платформата е, че може да вижда последователност в случаите. Например, случай от 2014 г. може да има някакви прилики със случай от вчера. Платформата автоматично намира тези прилики", казва той.

Димитър Рангелов прави първите си стъпки в роботиката в края на 8-и клас в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", където изучава компютърна техника и технологии. Неговата страст към електрониката, обаче, се появява много по-рано. 

Карантината Димитър Рангелов прекарва в семейната къща в пернишкото село Рударци, която е превърната в лаборатория за неговата научна дейност, свързана с изкуствения интелект и роботиката.

В портфолиото му от годините изпъкват автоматична система за контрол на работното време, умен знак за регулиране на движението, който променя ограничителната скорост спрямо местоположението и климатичните условия, шлем за астронавти против слънчева радиация и добавка към Google Chrome, която позволява на страдащите от "цветна слепота" или т.н. далтонизъм, да различават цветовете по-добре.

Преди "Hot and Cold cases", Димитър ни впечатли с проекта за мониторинг на качеството на въздуха AIRIO, с който спечели награда в престижен европейски стартъп конкурс.

Платформата обхваща аспекти от различни разследвания в голяма база данни и е способна да предлага решения на някои криминални случаи.

Димитър Рангелов не е забравил родния си град и провежда курсове по роботика за учениците от Перник.