Правителството назначи Богомил Балкански за почетен консул в Сан Франциско с консулски окръг, обхващащ територията на Силициевата долина, щата Калифорния.

Кандидатурата на Богомил Балкански е предложена от българската общност в Силициевата долина, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Балкански живее в САЩ от 1991 г.Там взема бакалавърска степен по математика в университета "Корнел", а по-късно и диплома за магистър по бизнес администрация е получил от университета в Станфорд. В компетенциите му влиза говоренето на четири чужди езика плюс китайски.

Той става вицепрезидент в Google след като неговият облачен стартъп Bebop е купен от компанията. Преди това е заемал ключов директорски пост в VMWare в САЩ. Балкански е инвеститор в български стартиращи софтуерни компании, както и във фондове за рискови инвестиции в технологични компании в Силициевата долина и в България.

През 2017 година се включва в дискусия за социалната мобилност заедно с Евгения Пеева от "Заедно в час". В нея те очертаха важността на образованието за развитието не само на всеки индивидуално, но и на обществото, в което бихме искали да живеем.