Българската компания DRONAMICS представи серийната версия на своя "Черният лебед" - революционен товарен дрон, който е най-икономичният товарен самолет, създаван някога.

Вижте как изглежда товарният дрон >> >> >>

"Черният лебед" не е просто поредният транспортен дрон, а цял нов клас самолети. Той е способен да превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети.

"Черният лебед" може да оперира от писти с дължина само 400 метра, без настилка. Така дронът ще може да оперира и в труднодостъпни местности на по-бедни държави и места без инфраструктура.

Товарният безпилотен самолет има дължина от 8 метра, размах на крилете от 16 метра, височина от 4 метра и достига скорост до 200 км/ч.

DRONAMICS са сключили договор с DHL и Hellmann Logistics, като доставките по въздух ще започнат още от догодина. Именно договорът с българската компания ще позволи на DHL да постигне целите си за въглеродна неутралност до 2050 г.

Плановете на DHL са да закупи 4 000 бройки от българския транспортен дрон

Според данните един полет на използващия устойчиво гориво "Черен лебед" отделя по-малко вредни емисии от доставка с бус, като междувременно цената не е по-висока.