Intelsat, най-големият оператор на спътникови комуникации в света, се обърнал заедно със свои дъщерни дружества (общо 35 компании) към федералния съд на източния окръг Ричмънд, щата Вирджиния, за да обяви несъстоятелност, предава technews.bg.

Основната цел на молбата до съда е финансово преструктуриране с цел продължаване на работата и финансовите операции. Така компанията си осигурява защита от кредитори по закона за несъстоятелност и ще може да използва наличните 1 милиард долара за преструктуриране на дълга си.

Същевременно, Intelsat се надява да получи разрешение от Федералната комисия по комуникации (FCC) да участва в търга за честоти от С-диапазона за разполагане на 5G безжична инфраструктура в САЩ.

По-рано, на 15 април т.г., Intelsat пропусна задължителните лихвени плащания по редица свои дългови задължения. Искането за банкрут е подадено в деня преди изтичане на 30-дневния гратисен период за тези плащания.

Финансовите затруднения на компанията са възникнали във връзка с продължаващата реорганизация на бизнеса, както и "във връзка с икономическата криза, причинена от пандемията на коронавирус", се казва в официално изявление на Intelsat.

Понастоящем задълженията на Intelsat се оценяват на 14,5 милиарда долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл. По време на пандемията Covid-19 основният поток приходи на Intelsat, идващ предимно от сателитни комуникационни договори с гражданската авиация, круизните лайнери и инфраструктурата на петролните платформи, значително е намален. Цената на акциите на компанията от началото на пандемията е спаднала с 89%.

Intelsat (Международна телекомуникационна спътникова организация) е основана през 1964 г. като междудържавна организация със седалище в Люксембург. През 2001 г. Intelsat се преобразува в частна компания, а през 2015 г. се реорганизира в корпорация Intelsat с юрисдикция в щата Делауеър и седалище във Вирджиния (САЩ).

Флотилията на Intelsat се състои от около 50 телекомуникационни спътника. По официални данни, персоналът на компанията наброява около 1100 служители, а броят на клиентите й е около 1500.