Американският президент Джо Байдън иска половината от продадените до 2030 г. автомобили в САЩ (включително и електрически, хибридни с външно зареждане на батерията или водородни) да бъдат с нулеви емисии. Това става ясно от подписана от него заповед, публикувана от Белия дом.

Този ход има за цел не само да насърчи екологично чистия транспорт и да ограничи изменението на климата, а и да помогне на САЩ да "надмине" китайската автомобилна индустрия, която бързо преминава към електрифицирани превозни средства.

"Тези нови действия, съчетани с инвестициите от програмата на президента "Изграждане на по-добър свят", ще засилят американското лидерство в сектора на зелените автомобили и камиони чрез ускоряване на иновациите и производството в автомобилния сектор, чрез укрепване на вътрешните вериги на доставка в автомобилния сектор и увеличаване на работните места в автомобилната индустрия с добро заплащане и обезщетения", посочват от Белия дом.

Трите големи американски автомобипроизводители Ford, General Motors и Stellantis потвърдиха своята амбиция до края на десетилетието да продават от 40% до 50% превозни средства от този вид в САЩ.

Припомняме, че предишната цел на администрацията на президента Барак Обама за продажбата на 1 милион електромобила в периода 2012-2015 г. не беше изпълнена. За периода са били продадени едва около 400 електромобила.