Специалисти от Минския център за научни изследвания и проектиране в Беларус са оборудвали стар съветски гранатомет РПГ-7 с електронен мерник с балистичен компютър, предава technews.bg.

Съветският ръчен противотанков гранатомет РПГ-7 е предназначен за борба с танкове и други бронирани машини, нисколетящи въздушни цели, както и унищожаване на жива сила на противника в укритията.

Вижте как изглежда РПГ-7 >> >> >>

Простият и надежден гранатомет е възприет през 1961 г. и оттогава от него са произведени повече от девет милиона копия. Въпреки напредналата си възраст, той остава търсен и днес благодарение на появата на нови боеприпаси.

Сега РПГ-7 е оборудван с оптичен мерник ПГО-7В3, но белоруският център ЦНИП се е намесил и е обзавел оръжието с нов електронен мерник ПД-7 с интегриран балистичен компютър, който увеличава точността на стрелбата.

ПД-7 е инсталиран вместо оптичен мерник и е оборудван с електронна система, лазерен далекомер, сензори за температура и атмосферно налягане, както и анемометър.

Всички данни се обработват от балистичен компютър, който, отчитайки шестте вида гранати за РПГ-7, изчислява точката на падане на гранатата, която се показва във визьора.

Теглото на ПД-7 е два килограма (масата на РПГ-7 без мерник е 6,3 килограма, дължината е 95 сантиметра) и работи с две AA батерии, които издържат осем часа.

Беларусите са нарекли модернизирания гранатомет с нов мерник "Овод-Р".