Белгийската министърка на телекомуникациите Петра де Сутер отпуска 20 милиона евро за 21 пилотни проекта в областта на 5G, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирана от БТА. Миналата година беше публикувана покана за представяне на предложения, а днес министърката ще обяви кои проекти ще получат безвъзмездно финансиране.

Белгия изостава от своите съседи, когато става въпрос за внедряване на 5G. "Трябва да променим това", каза Де Сутер. "21-те проекта, които предлагаме днес, са важен етап в наваксването на изоставането ни, защото всеки от тях залага на иновативни приложения", добави тя.

Според министърката проектите показват и как 5G може да има не само икономическо, но и социално въздействие. "Те показват къде 5G може да има значение за хората", каза Де Сутер.

Избраните проекти обхващат широк спектър от 5G иновации. "Например един от проектите ще даде възможност на нашите пожарни и спасителни служби бързо да получават визуална информация за местоположението на пожар, като изпратят дрон до мястото на спешното повикване. Друг проект ще даде възможност за по-добро наблюдение на трафика и ще осигури по-голяма безопасност по пътищата, благодарение на незабавни сигнали за произшествия или използване на интелигентни светофари".