Безпилотен електрически камион, който наподобява шлема на щурмовак от Междузвездни войни, започна днес да извършва всекидневни товарни превози по обществен път в Швеция, предаде Ройтерс. Създателят - шведската стартъп компания Айнриде (Einride) и логистичният клиент Ди Би Шенкер (DB Schenker) описват предлаганата услуга като първата по рода си в света.

Вижте снимки >>

Главният изпълнителен директор на Айнриде Робърт Фалк каза, че компанията е провела партньорски разговори с най-големите доставчици, за да увеличи поръчките за производство и доставка. Компанията не изключва бъдещо сътрудничество с големите производители на камиони.

Снимка: Офицален сайта на Einride

"Разрешението за извършване на дейност по обществен път е много важно събитие ( ...) и е стъпка към комерсиализирането на автономната технология", каза бившият директор на Волво (Volvo) пред Ройтерс.

В автомобилoстроенето се увеличават съюзите, сключен с цел да се поделят разходите за разработване на електрически и автономни технологии. Форд (Ford) например обеща да инвестира 500 милиона долара в САЩ в производителя на електрокари Ривиън (Rivian).

 Теглото на товарния камион Ти-Под (T-Pod) на Айнриде е 26 тона, когато е пълен. Той няма шофьорска кабина, което се очаква да намали експлоатационните разходи за пътни товари с около 60 процента спрямо дизелов камион с шофьор.