Чужди хакери са извършили безпрецедентна по обхват и по методи хакерска атака срещу руски федерални агенции, предаде Ройтерс.

В доклад на руската Федерална служба за сигурност и на крилото за борба с кибепрестъпността на руската телекомуникационна компания Ростелком, публикуван този месец, се хвърля необичайно детайлна светлина върху кибероперация по шпионаж, насочена срещу руската държава. За операцията се предполага, че е била подкрепена от някоя държава. Хакерската атака е била миналата година и разследващите я описват като безпрецедентна, но така и не поясняват кой може да стои зад нея.

Докладът е бил публикуван на 13 май, но в руската преса първоначално му е било обърнато малко внимание. За него се е заговорило седмица по-късно, когато той е попаднал в полезрението на американска компания за киберсигурност.

Новината идва в момент, в който Кремъл е под все по-голямо наблюдение от страна на САЩ и на други западни страни заради хакерски атаки и заради твърденията, че Русия е убежище на кибепрестъпници, искащи откупи. Русия отрича да извършва кибератаки.