Стартът на първата 5G мрежа във Великобритания бе отразен на живо от BBC. Събитието обаче неволно разкри и детските болести на новата технология. BBC използваха събитието на оператора EE в Ковънт Гардън, за да излъчат част от новинарската си емисия през новата мобилна мрежа и съответно се сблъскаха с немалко проблеми, предава Mobile Bulgaria.

Извън огромната консумация на мобилни данни, която не е неочаквана, се оказа, че мрежата поне към момента трудно поддържа видеостриймове с HD качество. Така по време на прякото включване на репортерка за старта на 5G мрежата се стигна до рязко влошаване на качеството на картината.

В същото време стана ясно, че скоростите на новата услуга не винаги отговарят на претенцията за революция в мобилния интернет. Репортери на BBC са установили, че доста често реалната скорост на преноса на данни е напълно съпоставима с тази на актуалните LTE решения.

В същото време обаче бе демонстрирано и как OnePlus 7 Pro успява да достигне до скорост от 500 мегабита в секунда. Естествено трябва да се отбележи, че всяко ново начало е трудно и повечето ранни проблеми с мрежата от пето поколение вероятно ще бъдат отстранени в близко бъдеще. Подобни явления се наблюдаваха и при премиерите на 3G и LTE, които в първите седмици и месеци след старта рядко осигуряваха обещаните скорост и качество на услугите.