Ако днес Бил Гейтс трябваше да напусне Харвардския университет, за да създаде нова компания - както навремето основа Microsoft, тя ще бъде фокусирана върху изкуствения интелект, призна милиардерът, цитиран от CNBC и technews.bg.

Съоснователят на Microsoft не е загубил интерес към технологичната индустрия, където компанията му работи през последните 44 години.

"Като се има предвид моето минало, бих стартирал компания, чиято цел е да научи компютрите да четат, така че да могат да усвоят и разберат всички писмени познания за света. Това е област, в която изкуственият интелект все още не е постигнала напредък", казва Гейтс.

Той вече инвестира в компанията Luminous, разработваща чипове за изкуствен интелект. Самата Microsoft въвежда AI в своя софтуер, като същевременно предоставя на други компании начини да използват изкуствен интелект в продуктите си.

Друга област, която Microsoft се опитва да комерсиализира, е допълнената реалност, включително със своите слушалки HoloLens. Бил Гейтс, който сега прекарва около една шеста от времето си в Microsoft, също набляга на тази технология.

Така например, когато със съпругата си Мелинда Гейтс трябвало да купят мебели за новата стая на дъщеря си в Станфордския университет, се оказало трудно сглобяването на някои от тях. "Исках допълнена реалност, която да ми покаже как да сглобя парчетата правилно", спомня си Гейтс.

Отвъд технологиите, Бил Гейтс е очарован от развитието на биологията и енергетиката. Той се радва също на времето, което прекарва във фондация "Бил и Мелинда Гейтс" с 1500 членове, на която е съпредседател и попечител. По неговите думи, проблемът с изменението на климата е "супер интересен".

"Обичам работата си. Ако хората имат идеи, които биха могли да направят разликата в общественото здравеопазване или да подобрят образованието, ние сме силно заинтересовани", споделя съоснователят на Microsoft.

Свободното си време Бил Гейтс обича да прекарва с децата си, да играе тенис, да пътува и чете. За една година той прочита 50 книги.