Напоследък все повече хора се отказват от животинските продукти. Някои по здравословни причини, други по етични съображения, а трети заради спасяването на планетата. Ето защо нараства нуждата от алтернативни източници на протеин, предава technews.bg.

В отговор на търсенето известни предприемачи и личности като Бил Гейтс, Джеф Безос и Ал Гор спонсорират компания, която произвежда гъбена храна от горещите извори на Националния парк Йелоустоун, става ясно от публикация на CBNC.

Марк Козубал, създателят на Nature"s Fynd и главен учен в компанията, преди това е изследвал екстремофили (организми, които могат да живеят в екстремни условия на околната среда) в Националния парк Йелоустоун. Веднъж той събира проби от микроорганизми от горещ извор и ги използва като основа за нов източник на храна.

Компанията твърди, че нейните продукти, базирани на микроорганизъм "Fusarium strain flavolapis", съдържат всички 20 аминокиселини и 50 процента повече протеини, отколкото тофу. Това е повече от достатъчно за хората на веганска диета.

Nature"s Fynd е основана през 2012 г. и оттогава е привлякла финансиране в размер на 158 милиона долара. Един от спонсорите е Breakthrough Energy Ventures - фонд, воден от Бил Гейтс. Компанията също така получи финансова подкрепа от НАСА, Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA).

Методът за ферментация, разработен от Nature"s Fynd, превръща гъбичките в източник на храна "без слънце, дъжд или почва". Само за няколко дни влакната растат и се преплитат, за да образуват постелка с текстура, подобна на мускулните влакна, поясняват от компанията.

След това полученият продукт, наречен Fy, може да се превърне в твърдо вещество, течност или прах. Nature"s Fynd твърди също, че Fy може да бъде създаден в космоса, което обяснява интереса на НАСА към разработката.