Бил Гейтс е един от хората променили лицето на света завинаги. Той е постигнал това не само със създаването на Microsfot и налагането на Windows, но и с филантропската си дейност и най-различни интереси. Именно фактът, че Гейтс се интересува от множество различни теми, свързани с бъдещето на Земята, го превръща в добър "пророк", виждащ накъде се развива света науката и технологиите.

Поради тази причина научното списание на Масачузетският технологичен институт, MIT Technology Review, е потърсило Бил Гейтс, за да го попита какви според него ще са иновациите, на които ще станем свидетели през следващите 12 месеца.

Бил Гейтс споделя, че 3 от прогнозите му са свързани с намаляването на въглеродните емисии и справянето със зависимостта от изкопаемите горива, като петрола и въглищата. Милиардерът смята още, че ще настъпи нова ера в ядрената енергетика, че скоро ще ядем хамбургери с телешко месо, без да убиваме крави и че асистентите с изкуствен интелект ще навлязат още повече.

Ето и какви ще са 10-те технологични иновации за 2019 г. според Бил Гейтс:

По-сръчни роботи

Роботите се учат да се справят с физическия свят. Досега те бяха ловки в изпълняването на строго определена специфична задача и при най-малкото отклонение от зададените параметри, роботът се объркваше и дефектираше. Това ще стане част от миналото много скоро, тъй като комбинацията от камери, лазерни радари и изкуствен интелект може да направи всеки робот осъзнат за заобикалящата го среда. Това в крайна сметка ще доведе до по-пъргави роботи и по-задълбочена автоматизация.

Нова вълна в ядрената енергетика

Проблемът с опасностите на ядрената енергетика ще останат в миналото. Новото поколение ядрени реактори обещава не само сигурност, но и по-евтина експлоатация. Появата на модуларни малки ядрени реактори също е от значение за ренесансът, който ще претърпи енергията от атома. Миниатюризацията ще позволи с ядрени реактори да се сдобият дори по-малките общини, за да обезпечат своите енергийни нужди без да изхвърлят CO2 в атмосферата, смята Бил Гейтс. След 2030 година ще видим и масовото навлизане на ядрения синтез, който не оставя след себе си радиоактивен отпадък и е напълно "зелен", споделя милиардерът.

Предвиждане на преждевременните раждания

Дали бременността на майката е заплашена от преждевременно раждане може да се установи с прост кръвен тест. Тайната за това се крие в намиращия се в кръвта извънклетъчен ДНК и РНК материал. В Университета Станфорд са разработили технологията, като едно изследване, установяващо рискът от преждевременно раждане ще струва около 10 долара. Предстои да видим нейното внедряване в болниците по цял свят, твърди Бил Гейтс.

Сканиране на червата

Учени от Масачузетс са разработили малко устройство, което може да се погълне безболезнено като хапче, но всъщност да сканира червата. Джаджата дори може да взема проби за анализ, а всичко става изключително лесно. Най-голямо приложение устройството ще намери в страните от третия свят, където по евтин и лесен начин ще може да се установят различните чревни болести и причината зад тях.

Персонализирани ваксини против рак

Учените са на ръба на комерсиализацията на първата персонализирана ракова ваксина. Тя ще подтиква естествените защитни сили на организма да унищожат само раковите клетки, като идентифицират мутациите, уникални за всеки тумор. Чрез използването на естествените защитни сили на организма за селективно унищожаване само на туморни клетки, ваксината, за разлика от конвенционалните химиотерапии, ограничава увреждането на здравите клетки. Атакуващите имунни клетки също могат да бъдат бдителни при откриване на всички други останали ракови клетки след първоначалното лечение. Възможността тези ваксини да започнат да се разработват дойде през 2008 г., пет години след завършването на проекта за картографиране на човешкия геном, когато генетиците публикуват нова информация за раковата туморна клетка. Днес немската компания BioNTech в сътрудничество с биотехнологичния гигант Genentech са почти готови с крайният продукт - персонализираната ваксина против рак.

Телешки бургер без месо от убито животно

Според ООН през 2050 година населението на Земята ще бъде почти 10 милиарда, а мнозина хора ще излязат от бедност. Според прогнозите хората ще консумират със 70% повече месо, отколкото през 2005 г. Индустриалното отглеждане на животни обаче допринася изключително много за климатичните промени. За да се справим с това решението е да се премине към лабораторно отгледано месо или растителни алтернативи. И тъй като не всички ще са във възторг от растителните алтернативи, лабораторно отгледаното месо е изключително важно за нас. Холандски стартъп очаква да постигне напредък в темповете на отглеждането на месо и да произведе от него първият бургер в следващите 12 месеца. Една фабрика за лабораторно отгледано месо би отделяла едва 7% от въглеродните емисии на една ферма.

Ловец на въглероден диоксид

Задават се практични и достъпни начини за улавяне на въглероден диоксид от въздуха, смята Бил Гейтс. През миналото лято, учен от Харвардския университет изчисли, че специална машина може да "улавя" въглеродният диоксид от въздуха за по-малко от 100 долара на тон. Това става чрез подход, известен като директно улавяне от въздуха. От уловените емисии ще се извлича въглеродът, който по-късно ще служи за производство на синтетични горива. Технологията може би ще стане масова след 10-15 години, но в Италия и Швейцария вече има два завода, улавящи CO2 от въздуха.

Часовник, правещ електрокардиограма

Миналата година Apple пусна новият си умен часовник, който можеше да прави електрокардиограми. Но той е скъпа джаджа, която могат да си позволят малцина. Таз годишното ново поколение смарт часовници ще масовизират тази технология и на практика всеки ще може да си прави електрокардиограми и да следи много по-добре своето здраве. Изкуственият интелект би могъл да предупреждава за нередности, а профилактичните прегледи да станат много по-ефективни.

Тоалетни без канализация

Енергоефективните тоалетни могат да работят без канализационна система и да обработват отпадъците на място. Около 2,3 милиарда души нямат добра канализация. Липсата на подходящи тоалетни насърчава хората да изхвърлят фекални вещества в близките езера и потоци, разпространявайки бактерии, вируси и паразити, които могат да причинят диария и холера. Диарията причинява един на всеки девет смъртни случая в света. Учените са на прага да представят завършен вид на прототипа на евтина тоалетна, която може да работи без канализация и да разделя и обработва отпадъците на място.

Гладко говорещ асистент с изкуствен интелект

Новите техники, улавящи семантичните връзки между думите, ще доведат до появата на ново поколение машини, които да разбират и говорят по-добре човешкия език. Скоро домашните асистенти ще спрат да разчитат на предварително определени реплики, които да ги активират. Те ще станат много по-гъвкави, а това неминуемо ще увеличи способностите им и темповете им на навлизане в домовете на хората.