С буркан, пълен с човешки екскременти, американският милиардер и филантроп Бил Гейтс откри изложението "Преобразената тоалетна" в Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бившият ръководител на софтуерния гигант Майкрософт заяви, че представените технологии на 3-дневното изложение в Пекин са демонстрация на върховите постижения в тази област през последните 20 години.

Над 20 компании и научни институти излагат нови тоалетни технологии - от малки WC контейнери до самозахранващи се мини пречиствателни централи на отпадни води.

Вижте снимки от изложението >> >> >>

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс похарчи над 200 милиона долара от 2011 година за стимулиране и развитие на екологични технологии, свързани с тоалетните. По данни на УНИЦЕФ всяка година умират от диария около 480 хиляди деца на възраст под 5 години заради консумация на питейна вода, заразена с отпадъчна.

Тоалетната на бъдещето според Бил Гейтс ще може да работи без нуждата от канализация или вода. Освен това тя ще използва химикали, за да превръща човешките екскременти в полезни за растенията торове. Тоалетната е разработена с финансиране и по идея на Бил Гейтс, като тя все още е в процес на тестове. Когато тя излезе на пазара, цената й ще бъде достъпна, за да може хората живеещи в по-бедните и селски райони да могат лесно да се сдобият с нея.

"Малко са нещата, за които обичам да говоря повече от тоалетните", шегува се Бил Гейтс.