Бил Гейтс е един от най-богатите хора на планетата. Освен съосновател на Microsoft и филантроп, той е един от най-запалените читатели. Всяка година милиардерът пуска по два списъка с книги, които са му направили впечатление. Обикновено той препоръчва по 5 нови книги през лятото и още 5 - през зимата.

Този път Гейтс е решил да промени подхода си и да разкрие 5 от най-любимите си книги за всички времена.

"Една от книгите ми е любима още от времената, в които бях ученик. Друга пък завърших съвсем наскоро. Естествено, това не е пълният списък с най-любимите ми книги", обяснява филантропът.

"Надявам се, че ще намерите нещо ново за четене тази зима - и че вие ​​и вашите близки ще отпразнувате любимите си традиции заедно", допълва Гейтс и съветва споделените от него книги да бъдат прочетени именно около предстоящите почивни дни.

Ето кои са 5 от най-любимите книги на Бил Гейтс:

"Пол Алън и аз се влюбихме в Хайнлайн, когато бяхме малки. Тази книга продължава да е един от най-любимите ми научнофантастични романи на всички времена. Тя разказва историята на млад мъж, който се завръща на Земята, след като е израснал на Марс. Тук той започва нова религия. Мисля, че най-добрата научна фантастика ви кара да мислите какво е възможно в бъдещето, а Хайнлайн успя да предскаже възхода на хипи културата години преди тя да се появи", казва Бил Гейтс.

"Тази книга излезе този месец, така че е най-новата, която съм чел в моя списък. Ако сте фен на U2, има голям шанс вече да сте я загледали. Дори и да не сте, това е супер приятно четиво. Тя разказва историята на едно момче от предградията на Дъблин, което се превръща в световноизвестна рок звезда и филантроп. Имам късмета да наричам Боно приятел, но много от историите, които разказва в Surrender, бяха нови за мен", разкрива Бил Гейтс.

"Това е една от най-добрите книги за Ейбрахам Линкълн. Струва си да я прочетете особено сега, когато страната ни отново е изправена пред насилствени бунтове, трудни расови въпроси и дълбоко идеологическо разделение. Гудуин е един от най-добрите биографи на Америка, а "Отбор от съперници" може би е нейният шедьовър", казва филантропът.

"Тази книга от 1974 г. е задължителна за всеки, който играе тенис, но мисля, че дори хора, които никога не са играли, ще извлекат нещо от нея. Галуей твърди, че състоянието на ума ви е също толкова важно, ако не и по-важно, отколкото физическата ви подготовка. Той дава отлични съвети за това как да се учим конструктивно от грешки, които правим на и извън корта", казва Бил Гейтс за книгата.

"Историята на химията е изпълнена със странни герои като Дмитрий Менделеев. Руският учен пръв предложил периодичната таблица, след като тя му се явила на сън. Книгата на Стратерн проследява тази история чак до нейния произход в древна Гърция. Това е завладяващ поглед върху това как се развива науката и как човешкото любопитство се е развило през хилядолетията", разказва Гейтс.