"Когато искам да науча повече за нещо, отварям книга. Четенето е любимият ми начин да обогатя познанията си по нова тема - независимо дали става дума за глобалното здраве, квантовите изчисления или световната история", споделя Бил Гейтс пред MIT TechnologyReview.

Създателят на Windows и доскоро най-богатият човек в света споделя 10-те си любими научни и технологични книги, които са му повлияли най-много на възгледите му. Ето кои са тези книги:

"Живот 3.0: Да бъдеш човек в епохата на изкуствения интелект" на Макс Тегмарк

Всеки, който иска да разбере или дебатира за това как изкуственият интелект оформя света, трябва да прочете тази книга. Тегмарк е професор в MIT и има изцяло научен подход. Той не си губи времето, за да ни казва - правете това или не правете онова. Вместо това ни показва за какво може да бъде използвана технологията и как това би променило нашия живот. Книгата наистина предлага страхотна база от знания по темата.

"Трябва ли да ядем месо?" от Вацлав Смил

Смил разглежда как консумацията на месо е повлияла на човешката еволюция и как тя оказва влияние на цивилизацията ни и днес. Развитата в нея теза определено е много интересна. Смил смята, че ограничаването на консумацията на месо би оказало благотворен ефект, както на нашето здраве, така и на цивилизацията и планетата ни. Въпреки това, именно консумацията на месо е развила човешкия мозък и тоталният отказ от него също би могъл да доведе до вредни последици. Според книгата неправилната диета и разхищението на храна могат да имат глобални последици.

"Съдържам множества" от Ед Йонг

"Както знаете, аз съм очарован от микробите, а ключът към оправянето на всякакви медицински проблеми може да се намира в нашите черва", споделя бил Гейтс. Йонг пише за това как бактериите, живеещи храносмилателната ни система, могат да бъдат манипулирани, за да се предотврати недохранването.

"Императорът на всички болести" на Сидхарта Мукерджи

Авторът е учен и онколог, написал своеобразна "биография" на рака. Книгата му обаче е удостоена с наградата "Пулицър" и на практика е красиво разказана история за напредъка, постигнат в борбата с болестта през последния век. 

"Зад вечно красивите" на Катрин Бу

Не е тайна, че Бил Гейтс се интересува изключително много от тоалетните и проблемите в третия свят, свързани с тяхната липса. Книгата на Бу представя именно това. Авторката изследва бедняшките квартали на Мумбай, където стотици хиляди, а може би и милиони хора живеят без тоалетна и в лоши хигиенни условия. Катрин Бу ни показва колко важно нещо всъщност е тоалетната.

"Homo Deus" от Ювал Ноа Харари

Харари описва мрачно бъдеще без болестr, глад и войнr, но бъдеще, в което благодарение на технологията и своите пари елитите са се превърнали божества. Те и супер-интелигентните роботи смятат останалата част от човечеството за излишна. "Аз съм по-оптимистичен, отколкото той, за шансовете за предотвратяване на такава антиутопия. Но книгата предлага обилна храна за размисъл", споделя Бил Гейтс.

"Просвещение сега" от Стивън Пинкър

Пинкър развива тезата, че светът не само не е пред своя крах, а всъщност всичко става все по-добро за всеки. Според автора животът, здравето, благоденствието, безопасността, мирът, знанието и щастието са във възход, и то не само на Запад, а и по целия свят. Този прогрес не е резултат на някаква космическа сила или въображаем старец на небето. Той е дар на Просвещението - убеждението, че разумът и науката могат да засилят човешкия разцвет и подобрят живота и цивилизацията ни.

"Устойчива енергия - без горещия въздух" от Дейвид Маккей

"Ако искате да научите откъде идва енергията, как се използва тя и какви предизвикателства са свързани с преминаването към нови източници, не мога да препоръчам тази книга достатъчно много", споделя Бил Гейтс. Книгата заявява какви са проблемите на сегашните соларни паркове, какво е бъдещето на ядрената енергия и как малките промени могат да повлияят на всички ни.

"Енергийни митове и реалности" от Вацлав Смил

Бил Гейтс харесва изключително много Вацлав Смил. А последният убедително твърди, че днешната ни енергийна инфраструктура ще продължи да съществува. Според него отказът от ядрена енергия е огромна грешка, а тя е много по-безопасна и безвредна, отколкото си мислят мнозина. Дизайнът на реакторите също е претърпял развитие спрямо 50-те години на миналия век. Според Смил, отказът от ядрена енергия, води или до поскъпване на електричеството и по-големи нива на замърсяване. Това води до затваряне на производства, увеличаване на неравенството и бедността и до много социални и дори здравни проблеми.

"Най-силната идея в света" на Уилям Роузън

Най-добрият начин да видим как иновациите променят живота, цивилизацията и света ни е като обърнем поглед към миналото. Уилям Роузън увлекателно разказва историята на парния двигател и всеобхватната революция донесена от него.

Бил Гейтс споделя, че именно тези книги са му повлияли на хипотезата му за следващите големи научни и технологични постижения на близкото бъдеще.

Какво ще се случи през 2019 година според милиардерът-иноватор ще разберете утре в материала ни, описващ прогнозите на Бил Гейтс за следващите 12 месеца.