Основателят на Microsoft Бил Гейтс сподели своята визия за общество с нулеви въглеродни емисии, за да помогне на човечеството да предотврати последиците от климатичните промени, предава technews.bg.

Милиардерът описа как хората в бъдеще могат да продължат да пътуват, без да увеличават количеството парникови газове в атмосферата. "Използвайте чиста електроенергия, за да захранвате всички видове превозни средства, и евтини алтернативни горива за всичко останало", казва Гейтс, цитиран от CNET.

"За да предотвратим най-лошото въздействие на изменението на климата, трябва да нулираме абсолютните стойности на емисиите на парникови газове във всеки сектор на икономиката в рамките на 50 години", смята Гейтс. Но, за да се ​​отървем от въглеродния отпечатък на превозните средства, ще са необходими много иновации, допълва той.

Според Бил Гейтс, в момента транспортът е основната причина за емисиите на парникови газове в САЩ. И докато електрическите превозни средства са удобни за кратки ежедневни пътувания до работа вместо стандартните автомобили, заменяйки градските автобуси и редица други превозни средства, те не могат да се използват за дълги пътувания или като тежкотоварни камиони.

Гейтс смята, че има нужда от евтини алтернативни горива за пътнически самолети, товарни кораби и големи камиони. Той е оптимист по отношение на биогоривата, получени от растения или селскостопански странични продукти, но същевременно разбира, че са необходими много повече иновации, преди биогоривата да станат реалистичен и икономичен вариант за транспорт на дълги разстояния.

Според основателя на Microsoft, самолетите могат да използват така нареченото "електрическо гориво", което не увеличава емисиите на въглероден диоксид. Единственият проблем е, че днес тези видове горива са от 3 до 7 пъти по-скъпи от изкопаемите.

"Използвайки електричество за комбиниране на водородни молекули от водата с въглерод от въглеродния диоксид, можем да създадем течни горива за съществуващите двигатели с вътрешно горене. Въглеродният диоксид за производството на такова гориво трябва да се получава директно от атмосферата, така че последващото изгаряне на "електрическо гориво" да не води до увеличаване на емисиите", обяснява Бил Гейтс.