Всички сме чували за най-известните и легендарни американски и руски автоматични пушки. АК-47 и М-16 са не просто герои на много филми, но и основата, от която са надградени новите поколения карабини на САЩ и Русия. Докато обаче армиите и на двете страни залагат на позната технология, която просто подобряват, и в двете страни са разработвани много изцяло нови неща. Едни от най-интересните такива и нестандартни автоматични пушки се появяват след края на Студената война. В редовете по-долу ще ви представим и сравним най-бележитите проекти, родили се в края на XX век от конструкторите на Москва и Вашингтон. Става дума за карабините XM8 и АН-94.

Вижте как изглеждат американската карабина XM8 и руският автомат АН-94 >> >> >>

Създадени с различна цел, те се появяват почти по едно и също време, а дори 20 години по-късно продължават да ни изглеждат все така футуристично. Днес употребата им е свита до такава от цивилни ентусиасти и специални подразделения. Новите проекти и на двете държави не успяват да се наложат, макар да имат съществени плюсове. Защо се получава така?

Американската карабина за XXI век

В края на второто хилядолетие американската армия решава, че е време да се сдобие с нов автомат, който да отговаря на съвременните изисквания. Проведен е конкурс, като на него се откроява карабината XM8 на немската фирма Heckler & Koch. Много от елементите са взаимствани от немския автомат G36, което гарантира високото качество и прецизност.

Немските инженери решават, че на американците им трябва много лека, но надеждна пушка. Тялото на XM8 е поместено в обвивка от модерни композитни материали. Всъщност металните части са малко - такова е дулото и още няколко елемента.

Пълнителят е от полупрозрачни полимери, за да може войниците лесно да следят колко патрона им остават. Автоматът разполага и с вградена оптика. В единия си вариант тя е с 1.5x оптично увеличение, а в другия е с 4 пъти.

Тестовете показват, че макар да е изработено основно от композити, оръжието е много здраво и надеждно. Теглото му със зареден пълнител и заедно с оптиката оптика е само 3,4 килограма.

Пушката може да стреля 750 куршума в минута, а началната скорост на проектила е 900 метра в секунда. Точността е гарантирана до 500 метра. Калибърът е натовския 5.56-милиметров.

XM8 се оказва много добро оръжие, но проектът е спънат на финалната права от американската фирма Colt, която лобира срещу чуждестранните участници в американския конкурс.

Заради футуристичния си вид XM8 става герой на много игри, а специалните части на Малайзия избират автомата за свое оръжие през 2010 година.

Автомат "Никонов" или най-точното руско оръжие

Разработен в самото начало на Студената война съветският автомат "Калашников" се превръща в легенда. Днес той дори е част от гербовете на някои страни. Карабината е надеждна, непретенциозна и евтина. Руснаците обаче усещат, че АК-47 има някои проблеми свързани с големия откат и точността на големи разстояния. Характеристиките на "Калашников" са значително подобрени при АКМ и АК-74. Малко преди разпада на СССР обаче, съветските инженери научават, че Германия разработва автомат от съвсем нов тип - експерименталния G11. Руснаците решават да изпреварят Берлин и да създадат автомат от нов тип, който да бъде по-точен от всичко, правено някога.

Разпада на СССР не слага край на проекта и в началото на 90-те години на миналия век на бял свят се появява автомат "Никонов".

АН-94 или "Абакан" разчита на 5,45-милиметровия калибър. Точността му е над 5 пъти по-висока от тази на АК-74, а зад този факт се крие много технологична причина.

Конструкцията на автомат "Никонов" е такава, че позволява направата на втори изстрел, преди откатът от първия да е почувстван от стрелеца. На практика първият и вторият куршум улучват точното място, на което са изстреляни. Това променя из основи начина на водене на автоматична стрелба.

Скорострелността на автомата достига до рекордните 1800 куршума в минута. Началната скорост на проектила е 900 метра в секунда. Точността е гарантирана до 700 метра. Теглото е около 4 килограма, но липсва интегрирана оптика.

Плановете на Москва са да превъоръжи своята армия с АН-94. Те обаче не се сбъдват по няколко причини. Масовото производство стартира в Ижевск през 1994 година, но перманентната икономическа криза в страната води до ниско количество на произведените оръжия. Това вдига цената на оръжието и допълнително усложнява търсенето му.

Войниците, свикнали с АК-47, се оплакват от трудна и сложна поддръжка.

В крайна сметка АН-94 не става масово оръжие, но както XM8 се оказва част от няколко компютърни игри. Автоматът все още се използва от отбрани звена на руските спецчасти.