Близнаци се родиха в щата Тенеси, САЩ, от ембриони, замразени преди повече от 30 години, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Смята се, че това е нов рекорд за успешно раждане от най-продължително замразени ембриони.

Те са били съхранявани при температура около минус 128 градуса по Целзий от 22 април 1992 г.

Рейчъл Риджуей, майка на четири деца от Орегон, родила близнаците на 31 октомври.

Лидия Ан и Тимъти Роналд Риджуей поставят нов рекорд според Националния център за дарение на ембриони (НЦДЕ), частна организация, която е помогнала за раждането на над 1200 деца от дарени ембриони.

Предишният рекорд според организацията е на Моли Гибсън, родена през 2020 г. от ембрион, замразен преди почти 27 години.

"Решението...да бъдат осиновени тези ембриони трябва да даде увереност на пациентите, които се колебаят дали някой ще иска да осинови ембриони, създадени преди пет, 10, 20 години", каза д-р Джон Дейвид Гордън, извършил трансфера. "Отговорът е ясно "да"!"

Ембрионите, от които са родени близнаците, са от анонимна семейна двойка с помощта на ин витро оплождане. Мъжът бил над 50-годишна възраст и разчитал на 34-годишна донорка на яйцеклетки.

Зародишите били съхранявани в лаборатория на Западното крайбрежие на САЩ до 2007 г., когато двойката ги дарила на НЦДЕ в Ноксвил, Тенеси, за да бъдат използвани от друга двойка.

За семейство Риджуей, които имат четири деца на възраст между една и осем години, това са първи наследници, родени с помощта на ин витро или донорство.

"Бил съм петгодишен, когато Бог е дал живот на Лидия и Тимъти и оттогава го опазва", каза Филип Риджуей пред Си Ен Ен. "По някакъв начин те са най-възрастните ни деца, макар че са всъщност най-малките. В това има нещо умопомрачително", каза той.