Аерокосмическата компания Blue Origin на американския предприемач Джеф Безос, който е обявен за най-богатия човек на света, оспори решението на НАСА да възложи договор за разработката и създаването на лунния спускаем модул на компанията SpaceX, предадоха световните агенции.

Съответният 175-страничен документ беше обнародван от от Главното контролно управление на САЩ, което се явява главният контролен орган на Конгреса.

На 16 април НАСА обяви, че договорът на стойност 2,9 милиарда долара за създаване на модула за кацане на Луната в рамките на програмата "Артемис" /Артемида/ се възлага на SpaceX. Ръководителят на компанията Илон Мъск е вторият по богатство човек в света след Безос.

За договора се състезаваха освен SpaceX и фирмата Dynetics. В разпространеното заявление от Blue Origin изтъкват, че НАСА е осъществила грешна покупка и в последната минута е променила правилата на играта.

Американското космическо ведомство е обвинено от компанията на Безос, че е направило избор "в полза на високия риск". Решението на НАСА е "отстранило възможността за конкуренция , значително е стеснило базата за снабдяване и е поставило под заплаха завръщането на Америка на Луната".

Както съобщи по-рано притежаваният от Джеф Безос в. "Вашингтон пост", НАСА трябваше да избере две от трите компании за подобряване на конкуренцията и обезпечаването на резервен вариант, ако някой не се справи със задачата.

Безос и друг път е оспорвал изборът на SpaceX. Преди повее от година милиардерът се възпротиви, че компанията на Илон Мъск е избрана от Пентагона за стартовете на новите Космически сили.

Въпреки това Blue Origin няма готови ракети за височинни полети. Докато SpaceX има успешни полети от 2015 година и е демонстрирала редица успехи, то компанията на Джеф Безос разполага за сега единствено с летели на ниска суборбитална височина туристически ракети, които също не са дебютирали комерсиално.