Компанията Boeing отложи от април за август първия изпитателен полет на новия си космически кораб CST-100 Starliner, който ще бъде използван за транспортиране на американски астронавти до Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

НАСА оповести, че отлагането се дължи на натоварения график, свързан с изстрелвания от Кейп Канаверал, Флорида, през април и май.

CST-100 Starliner ще бъде изстрелян с ракета Atlas-5. Изстрелването през август обаче предстои да бъде потвърдено. Първата степен на тази ракета се задвижва от руските двигатели РД-180.

Вижте как изглежда Atlav-5 >> >> >>

Ако тестът е успешен, следващият полет на новия кораб ще е с трима астронавти на борда - Никол Ман и Майк Финк от НАСА и Крис Фъргюсън от Boeing.

CST-100 Starliner ще бъде единият от двата американски космически кораба, с които астронавти на НАСА ще бъдат транспортирани до МКС. Другият е Dragon на SpaceX.

Вижте как изглеждат космическите кораби на SpaceX и Boeing >> >> >>

SpaceX изпреварва Boeing, след като през март Dragon се скачи безпроблемно с МКС, преди да се върне на Земята. Първият пилотиран полет на Dragon е планиран за края на годината.