Първият полет на американския космически пилотиран кораб Starliner на компанията Boeing, който трябва да стартира без екипаж, се отлага за месец септември, съобщи ТАСС.

Агенцията се позовава на информация на руската Ракетно-космическа корпорация "Енергия". По нейни данни изстрелването на космическия апарат към Международната космическа станция - МКС и скачването му с нея в безпилотен режим е отложено от месец август за месец септември.

Вижте как изглежда космическият кораб на Boeing >> >> >>

От "Енергия" припомниха, че първият пилотиран полет на CST-100 Starliner беше първоначално заплануван за месец ноември 2019 година. Според представители на руската корпорация е възможно отлагането и на други стартове, тъй като и двете американски компании - включително и пилотирания Dragon на SpaceX, трябва да проведат допълнителни тестове на системите си за аварийно спасяване.

През тази година до МКС американски космически кораби могат да се отправят само в безпилотен режим, предвиждат от "Енергия". САЩ ще може да възобнови пилотираните космически мисии от своя територия чак догодина.

От 2011 година до МКС с пилотирани кораби се лети единствено с руските "Союз", припомня агенцията.