Boeing най-накрая разкри участието си в програмата за бъдещ лек атакуващ хеликоптер на Пентагона - Future Attack Reconnaissance Aircraft или FARA. Проектът цели да запълни празнината, оставена от ранното пенсиониране на разузнавателните вертолети OH-58D Kiowa Warrior и в крайна сметка да замени почти половината от остаряващите AH-64 Apaches с победителя в конкурса.

Вертолетът на Boeing изглежда доста любопитно. Той е аеродинамичен и с един двигател. Главният ротор е с шест лопатки, но има още два ротора - един на задното крилото и един на опашката. Последните са по-малки и с по 4 лопатки.

Вижте снимки >> >> >>

Роторът на опашката е много важен, тъй като ще позволява запазването на висока скорост при сложни маневри. Говори се, че те ще могат да се извършват при над 300 км/ч.

Проектът черпи вдъхновение от формите на прототипният стелт хеликоптер RAH-66 Comanche. Смята се, че новият лек атакуващ вертолет на Boeing ще е сравнително тих и трудно уловим за радарите.

Въоръжението е съставено от 20-милиметрово автоматично оръдие и ракети въздух-земя.

Boeing ще представят работещ прототип до 2023 година, но приемането на въоръжение на новия хеликоптер е насрочено за края на това десетилетие или началото на следващото. По всичко изглежда, че новото поколение вертолети на американската армия ще заложи на монтирания в края на опашката ротор. Това предполага по-бързи и маневрени хеликоптери. Според източници от пентагона именно на тези характеристики ще се дава предимство пред стелт възможностите. Последното ще фигурира, но ще е много по-съществено за новите поколение дронове.