Американският производител на самолети Boeing обяви, че планира да проведе тестов полет на космическия кораб CST-100 Starliner без екипаж до Международната космическа станция (МКС) през декември тази година или следващия януари. Времето на полета зависи от това кога компанията ще завърши разработката на софтуера и тестовото оборудване.

Вижте как изглежда CST-100 Starliner >> >> >>

В случай на успешен тестов полет, първата мисия на Starliner с екипаж на борда може да се осъществи още през лятото на 2021 г. Следсертификационната мисия на космическия кораб е насрочена за следващата зима, уточняват от компанията.

Boeing търси реабилитация, след като по-рано изпитателен полет на Starliner беше прекъснат, поради технически повреди, а компанията бе изпреварена от друг американски играч в космическата надпревара - SpaceX на Илон Мъск. По-рано този месец SpaceX успешно върна космически апарат с астронавти от МКС на Земята.

През декември 2019 г. по време на първия тестов полет на Boeing CST-100 Starliner в безпилотен режим поредица от софтуерни грешки и проблеми с автоматичния таймер попречиха на космическия кораб да се свърже с МКС и той се върна на Земята седмица по-рано от планираното.