Германският промишлен гигант Bosch планира да инвестира 3 милиарда евро в бизнеса си с полупроводници до 2026 г., предават ДПА и БТА.

Оборудваме се в интерес на клиентите ни и с оглед на продължаващия растеж на търсенето на чипове. За нас има голям потенциал за бизнес в по-малките компоненти, каза председателят на управителния съвет на Bosch Щефан Хартунг.

В градовете Ройтлинген и Дрезден ще бъдат изградени нови центрове за разработка на полупроводници на обща стойност от над 170 милиона евро. Все още няма да данни за дела на субсидиите в сумата на инвестицията.

Хартунг наблегна на факта, че всички фабрики за чипове по света получават субсидии, без да дава допълнителни подробности.

Bosch обяви, че с инвестициите си в микроелектроника иска да отвори нови полета за иновации, като наред с всичко останало това включва и радарни сензори.

Новите технологии за полупроводници също са във фокуса на компанията. От края на 2021 г. в Ройтлинген се произвеждат силициеви карбидни чипове, които се използват в електрически и хибридни автомобили.

С помощта на тези чипове компанията вече успя да увеличи обхвата на електрическите автомобили с до 6 на сто, съобщи Bosch.

Работим върху разработването на чипове за електромобилност, базирани на галиев нитрид, тъй като те вече се използват в зарядните устройства за лаптопи и смартфони, отбеляза Хартунг.

По думите му Bosch е похарчил около 6,1 милиарда евро за изследователска дейност и развитие миналата година - малко под 8 на сто от продажбите. Очаква се тази година разходите да са почти 7 милиарда евро.