Екип от университета на Южна Калифорния, САЩ, е конструирал миниатюрен робот, който се движи без батерия, разрешавайки отдавнашен проблем с източника на енергия за толкова дребни устройства, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс роботикс".

Наречено РобоБийтъл (РобоБръмбар), миниатюрното устройство тежи 88 милиграма, дълго е 15 милиметра, движи се на метанол и използва система от изкуствени мускули, за да пълзи, да се катери и да носи товар на гърба си в продължение на до два часа.

"С тези размери РобоБийтъл е един от най-леките и най-малките автономни роботи, създавани някога. Искахме да конструираме робот, чиито размери са сравними с тези на истинските насекоми", казва изобретателят му Сюфън Ян.

Повечето роботи се нуждаят от електрически двигатели, за да се придвижват, и съответно от батерии. Най-малките съществуващи батерии обаче тежат между 10 и 20 пъти повече от скарабей с тегло 50 милиграма, който учените са използвали като референтно животно.

Търсейки решение на проблема екипът на Ян е разработил система от изкуствени мускули, базирана върху течно гориво - в случая метанол, способна да осигурява десет пъти повече енергия от батерия със сходна маса.

Системата позволява на роботизирания бръмбар да се придвижва както по гладки, така и по неравни повърхности, в продължение на до два часа, носейки на гърба си 2,6 пъти по-голям от собственото му тегло товар.

За сравнение - най-малкият робот на четири лапи разчита на батерия с тегло един грам и функционира около 12 минути.

Подобни миниатюрни роботи могат да бъдат използвани в среда, която е недостъпна или твърде опасна за хората, например след природни бедствия или за екологични наблюдения.